De gemeente Etten-Leur grijpt de komst van de Omgevingswet aan om alle inwoners uit te nodigen mee te denken over de eigen leefomgeving. Hebt u een goed idee of een initiatief? De gemeente Etten-Leur kijkt graag of dit een experiment kan worden, om samen te leren werken volgens de Omgevingswet. U kunt een mail sturen naar: initiatieven@etten-leur.nl.
Voor iedereen even wennen
Wat wordt de rol van de gemeente, en wat die van de initiatiefnemer? Op dit moment kunnen alle inwoners, bedrijven, organisaties of andere partners een initiatief indienen, dat mogelijk als experiment behandeld kan worden. Zo kan de gemeentelijke organisatie leren werken volgens de nieuwe wet, en kunnen initiatiefnemers wennen aan de grotere verantwoordelijkheid die zij hebben bij het indienen van hun plannen.
Samen leren, hoe doen we dat?
Als u een idee indient, volgt eerst een gesprek met medewerkers van de gemeente (omgevingsadviseur) om dat idee zo duidelijk mogelijk toe te lichten. Deze omgevingsadviseur blijft ook het aanspreekpunt voor de initiatiefnemer. Daarbij ligt al een deel van de verantwoordelijkheid bij de initiatiefnemer zelf. Zij voeren bijvoorbeeld zélf een gesprek met de omgeving en geven de uitkomst daarvan mee aan de gemeente.
De gemeente organiseert vervolgens een intern overleg (omgevingstafel). Daarbij nodigen ze alle gemeentelijke experts uit die nodig zijn om de kaders en regels te bespreken. Zo wordt het plan of initiatief meteen vanuit verschillende vakgebieden bekeken: bijvoorbeeld voor bouw, verkeer, milieu, sociaal etc. In de toekomst is het mogelijk dat ook de initiatiefnemer zelf, externe experts en/of uitvoerende partijen bij dit overleg aansluiten. De uitkomst van dit overleg is een advies waarmee de initiatiefnemer zijn plan verder kan voorbereiden of direct kan indienen bij de gemeente.
Initiatieven en experimenten
De houding van de gemeente bij het beoordelen van ideeën, initiatieven of plannen is niet meer het toetsen aan vaste regels, maar het kijken naar de mogelijkheden en wat wél kan. Het is ‘ja mits’ in plaats van ‘nee tenzij’. Zo ontstaat meer ruimte voor inwoners, bedrijven en organisaties om mee te denken over de leefomgeving. De gemeente krijgt dus een andere rol dan voorheen: zij stelt alleen duidelijke doelen en kaders voor de lange termijn en wetgeving, maar laat de invulling meer over aan de samenleving.